فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 62 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن عابدی درچه*، جواد استکی صفحات 11-43
    در این پژوهش به بررسی منظومه فکری امام خامنه ای«مدظله العالی» پیرامون موضوع «ترور و تروریسم» پرداخته شده است. اقدامات و فعالیت های تروریستی فزاینده به خصوص در منطقه غرب آسیا و جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اهمیت پرداختن به چنین موضوعی را برجسته می سازد. خلا موجود در حوزه پردازش به منظومه فکری ایشان در این موضوع، محرک محققان برای انجام چنین تحقیقی شد. برای این منظور و کشف مضامین و مقولات، یکی از بهترین روش ها، کاوش در متن بیانات، به روش تحلیل مضمون با استفاده از دو رویکرد ترکیبی براون و کلارک و نیز آتراید استیرلینگ است. کدگذاری از مضامین کلیدی، آشکار، پنهان و تکراری بیانات، در نرم افزار تحلیلی MAXQDA18 انجام شد. تعداد 1092 کد در قالب 131 مضمون پایه و 9 مضمون سازمان دهنده استخراج شد.در نتیجه، نظریه ها و رهیافت های ایشان در موضوع تروریسم دسته بندی گردید. در این میان، از منظر ایشان، کشورهای اروپایی، آمریکا، اسرائیل، مرتجع منطقه عامل، حامی و محرک تروریسم و ناامنی و نیز گروهک ها، اشرار و منافقین پیاده نظام آنها در منطقه غرب آسیا و جمهوری اسلامی ایران شناخته شدند. همچنین منشا ایجاد، بقاء و استمرار وجود رژیم اشغالگر قدس عملیات های تروریستی در مناطق اشغالی است. در صورتی که مستکبرین به دروغ ایران را به تروریسم و حمایت از آن متهم می کنند. از دیدگاه ایشان، مبارزه و مقابله با تروریسم یک وظیفه همگانی به رهبری جبهه مقاومت در منطقه است.
    کلیدواژگان: ترور، تروریسم، منظومه فکری، تحلیل مضمون، نرم افزار MAXQDA
  • امین معینی*، ابراهیم متقی صفحات 45-64
    چرایی و چگونگی حاکم شدن گونه خاصی از نظم در ساختار امنیتی مناطق و شناسایی متغیرهای موثر در این فرآیند از جمله پرسش های مهم مطالعات امنیتی است. در بسیاری از متون کلاسیک روابط بین الملل، نظم و امنیت منطقه ای ذیل روابط قدرت های بزرگ تعریف شده است. پژوهش حاضر اما سطح تحلیل منطقه ای را در بررسی پرسمان امنیت منطقه ای حائز اهمیت دانسته و بر این دیدگاه استوار است که ساختار امنیتی مناطق در کنار تاثیرپذیری از نقش آفرینی قدرت های بزرگ مبتنی بر کنش بازیگرانی در سطح منطقه است که اهداف امنیتی خود را بر اساس روندهایی از ثبات و همکاری یا ناامنی و تعارض تعریف می کنند. در این راستا هدف اصلی پژوهش توصیف گذشته، تبیین حال و ترسیم آینده ساختار امنیتی خاورمیانه با تمرکز بر الگوهای تعارض و همکاری ایران و عربستان به عنوان دو بازیگر اصلی محیط امنیتی خاورمیانه است. پرسش اصلی این است که رقابت های منطقه ای ایران و عربستان چه تاثیری بر ساختار امنیتی خاورمیانه داشته و آینده این ساختار متاثر از رقابت دو کشور چگونه است؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش مطرح می شود پویش های منطقه ای و مناسبات امنیتی متقابل ایران و عربستان را عاملی مهم در شکل گیری و تحول ساختار امنیت منطقه ای دانسته و معتقد است مناسبات امنیتی دو کشور متغیری تعیین کننده در آینده نظم منطقه ای خاورمیانه است. روش انجام پژوهش تحلیل کیفی با بهرمندی از روش ردیابی فرآیند است. متغیر وابسته پژوهش ساختار امنیتی خاورمیانه و متغیر مستقل الگوهای تعارض و همکاری ایران و عربستان در دوره های تاریخی مشخص است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، نظم منطقه ای، الگوهای تعارض و همکاری، ایران، عربستان
  • بهادر امینیان* صفحات 65-91

    با آغاز قرن بیست و یکم ، آمریکا در سودای ایجاد نظم نوین جهانی و استقرار یک ساختار هژمونیک دست به یک سلسله افدامات پردامنه ای زد که تاثیرات مخرب و و حشتناکی در بسیاری از مناطق و بویژه در کشورهای اسلامی داشت. سرآغاز این برنامه ها حمله به افغانستان و اشغال این کشور بود. آمریکا همانند ابرقدرتهای پیش از خود که افغانستان را اشغال کرده بودند با سهل انگاری و عدم شناخت دقیق منطقه و مردم افغانستان و عدم فهم مناسبات پیچیده وسیال قدرت با بسیج متحدین خود از جمله در ناتو و برخی از کشورهای منطقه و با اتکا بر قدرت نظامی کوشید این منطقه ژیواستراتژیک را در کنترل خود بگیرد . امروزه وضعیت افغانستان بسیار اسف بار است و مردم آن کشور با دادن صدها هزار کشته و مجروح و میلیونها نفر آواره با وضعیت فلاکت بار اقتصادی و اجتماعی روبرو هستند و آمریکا با گروگان گرفتن مردم افغانستان و فشارهای اقتصادی و تحریم می کوشد منویات خود را در افغانستان حاکم نماید. این سیاست تاثیرات مخربی برای منطقه و بویژه جمهوری اسلامی ایران داشته است. آواره شده میلیونها نفر از اتباع فلاکت زده افغانستان و ورود قانونی و غیرقانونی بین 6 تا 8 میلیون از آنها به ایران بخشی از تاثیرات مخرب سیاستهای آمریکا در افغانستان است. این مقاله می کوشد با بررسی دلایل و ابعاد مسولیتهای آمریکا در ایجاد این وضعیت به تحلیل وضعیت کنونی و راهکارهای پیش رو بپردازد.

    کلیدواژگان: : سیاست اشغال، ملتسازی، هژمونی، افغانستان، طالبان
  • محسن باقری*، محمدعلی بصیری، عنایت الله یزدانی صفحات 93-136

    اتحاد ایران و سوریه از جمله اتحادهای مهم، نادر و طولانی مدت در طی چندین دهه ی گذشته در سطح سیاست و امنیت خاورمیانه بوده است. این اتحاد که یکی از تاثیرات بیرونی پیروزی انقلاب اسلامی و ناشی از تغییر در ماهیت اتحادها و صف بندی های موجود منطقه ای بوده و در ابتدای دهه ی 1980 ایجاد گردید، علی رغم بسیاری از تحلیل ها نه تنها در کوتاه مدت فرونپاشید؛ بلکه توانست تقویت و تداوم یابد و تنها به سوریه و ایران محدود نشود، بلکه ابعاد وسیع منطقه ای در لبنان، فلسطین و حتی فراتر از آن پیدا نمود و در نهایت به تشکیل محور مقاومت انجامید. از این رو پرسش اصلی این مقاله عبارت است از اینکه: چه عوامل و مولفه هایی در شکل گیری و تقویت اتحاد ایران و سوریه طی دهه ی 1980 تاثیرگذار بوده اند؟ فرضیه مقاله آن است که: زمینه ها و بسترهای مادی و معنایی ایجاد کننده الگوی دوستی و همکاری و تعامل نزدیک امنیتی بین ایران و سوریه به شکل گیری و تقویت اتحاد آنها و مقابله با تهدیدات مشترک و تامین منافع مشترک در دهه ی 1980 گردید. بررسی مساله با کمک نظریه مجموعه امنیتی منظقه ای، و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای و اینترنتی نشان دهنده ی آن است که مهم ترین ملاحظات امنیتی (مادی و معنایی) و مولفه های شکل دهنده و تقویت کننده اتحاد بین ایران و سوریه عبارت بوده اند از: وجود بسترها و زمینه های هویتی و ایدئولوژیک و استراتژیک مشترک و منافع و تهدیدات مشترک ناشی از آن در سطح منطقه ای؛ ادراک مشترک از تهدید رژیم صهیونیستی در منطقه؛ وجود ایدئولوژی های تجدیدنظرطلب، و اشتراکات ایدئولوژیک در ضدیت با آمریکا و منازعه با رژیم صهیونیستی؛  مقابله ایران و سوریه با تهدیدات امنیتی از سوی عراق و مقابله با برتری طلبی آن؛ حمایت سوریه از ایران در طول جنگ عراق علیه ایران؛ نقش اشتراکات مذهبی- ایدئولوژیک؛ تلاش دو کشور ایران و سوریه برای کسب مشروعیت مذهبی در سطح خارجی، و تامین منافع ایران و سوریه در قالب اتحاد، در جهان عرب، به ویژه لبنان.

    کلیدواژگان: ایران، سوریه، اتحاد استراتژیک، تهدید، هویت، الگوهای دوستی و دشمنی، امنیت
  • احمد زارعان* صفحات 137-168
    ایالات متحده آمریکا از زمان تاسیس تا کنون با مشکل جدائی طلبی دست و پنجه نرم می کند. به عنوان نمونه، جنگ داخلی آمریکا (1861 تا 1865) پیامد جدایی طلبی 11 ایالت جنوبی آمریکا به شمار می رود که با شکست ایالت های جنوبی توسط ایالت های شمالی به نتیجه نرسید. با شکست ایالت های جنوبی در جنگ داخلی، گرایش های جدائی طلبانه به پایان نرسیدند و کماکان تمایلات شدید به جدایی وجود دارد و جنبش های جدائی طلبانه متعددی فعالیت می کنند. با توجه به اهمیت جدائی طلبی در آمریکا و تاثیرات ملی و بین المللی این پدیده، مقاله حاضر هدف پژوهشی خود را بررسی ریشه ها و پیامدهای جدائی طلبی در آمریکا تعیین کرده است. برای تحقق این هدف، داده هایی که با استفاده از منابع کتابخانه ای گردآوری شده اند با استفاده از روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. یافته های مقاله نشان می دهد نابرابری، تبعیض، آزار، احساس محرومیت و استثمار منابع بزرگترین محرک جنبش های جدائی طلبانه آمریکا به شمار می روند. نظرسنجی های متعددی که در راستای گرایش های جدائی طلبانه در ایالات متحده انجام شده است نشان می دهد بخش مهمی از مردم این کشور به ویژه اقلیت ها و مردمان ساکن در ایالت های جنوبی خواهان جدایی ایالت های شان از اتحادیه هستند. اگر چه روندها و شرایط موجود نشان می دهد جدائی یک ایالت از اتحادیه دور از دسترس است اما در صورت جدائی ایالت های مهمی مانند کالیفرنیا یا تگزاس یا تجزیه ایالات متحده به چندین کشور، چالش ها و مسائل مهمی مانند چگونگی تعیین سرنوشت پایگاه ها، تجهیزات و سلاح های نظامی استراتژیک مانند سلاح های هسته ای، پایان ابرقدرتی آمریکا و تغییر بنیادین نظم و نظام بین الملل پدید خواهد آمد.
    کلیدواژگان: «ایالات متحده آمریکا»، «جدایی طلبی»، «نابرابری»
  • سیده حانیه مومنی*، مقصود رنجبر خاچک، غلامرضا خواجه سروی صفحات 169-204
    ماهیت قدرت و نحوه شکل گیری آن در بستر ساختارهای جدید تولید، فرآوری و انتقال اطلاعات (از جمله در بستر شبکه های اجتماعی) متفاوت از فضای واقعی است، بدین معنا که فضای شبکه های اجتماعی، نظام نوینی از کنشگری اجتماعی را برای افراد ایجاد کرده است که در نهایت می تواند منجر به شکل گیری قطب های جدیدی از قدرت شود. پژوهش حاضر با هدف پاسخ به این سوالات انجام شده است که: آیا ماهیت قدرت در شبکه های اجتماعی تغییر کرده است؟ فرآیند شکل گیری قدرت در شبکه های اجتماعی چگونه است؟ در پاسخ به این سوال، شکل گیری جنبش های اجتماعی تحت تاثیر فضای مجازی نیز مورد بررسی قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد با پذیرفتن تعاریف متعارف از قدرت، شکل گیری آن در فضای شبکه ای در یک چارچوب آبشاری و براساس سطوح سلسله مراتبی کنشگران، از مالکان زیرساخت اینترنت، به مالکان پلتفرم ها و در مرحله بعد به کاربران (به ترتیب اثرگذاری شامل: سلبریتی ها، اینفلوئنسرها، بلاگرها، رسانه های رسمی و در نهایت کاربران عمومی) صورت می گیرد. همچنین در فرآیند شکل گیری قدرت شبکه ای، مالکیت یا امکان کنترل پلتفرم های شبکه های اجتماعی نقش بسیار اساسی دارد.
    کلیدواژگان: قدرت، شبکه های اجتماعی، انسان سایبری، جنبش های اجتماعی
  • حمید سلطانیان*، علیرضا گلشنی، ابراهیم متقی صفحات 205-226
    عملیات روانی موضوعی پیچیده، چندوجهی و تحت تاثیر ملاحظات راهبردی امنیتی است که به عنوان بخشی از تهدیدات نرم جهت اعمال قدرت، در عرصه روابط بین الملل است. مسئله فوق بیش از اینکه بر محور واقعیت های جاری باشد مبتنی بر کاربست روانی برای افزایش اثرگذاری، استوار است. بنابراین این پژوهش در صدد شناخت راهبرد عملیات روانی آمریکا علیه برنامه هسته ای بوده که با تکیه بر جمع آوری اسنادی و استفاده از روش تحلیل محتوای کمی با تکنیک کیوسرت تدوین یافته است. سوال اصلی مقاله حاضر اینست که راهبرد عملیات روانی آمریکا در قبال برنامه هسته ای ایران چیست و از چه سازوکارهای اجرایی استفاده می کند؟ برای پاسخ به سوال فوق، فرضیه مقاله اینگونه تدوین یافته است که راهبرد عملیات روانی آمریکا در مورد برنامه هسته ای ایران، استفاده از الگوی تهدیدنمایی فریبنده بوده است. یافته های مقاله حکایت از آن دارد که نهادهای جنگ نرم آمریکا با استفاده از سازوکارهای متهم سازی و خنثی سازی، نقش زیادی در برساخت آگاهی عمومی منفی و تشدید روند امنیتی حوزه تهدیدات نرم در قبال برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران داشته است.
    کلیدواژگان: الگو تهدیدنمایی فریبنده، خنثی سازی، سازوکارهای عملیات روانی، متهم سازی
  • سید ابوالحسن بتولی، غلامحسین بیابانی، محمد جندقی قمی* صفحات 227-258
    معوقه های بانکی طی سال های اخیر زمینه ساز بحران های اقتصادی، اجتماعی و امنیتی در جمهوری اسلامی ایران بوده اند. هدف پژوهش حاضر ارائه یک تحلیل راهبردی به شیوه ABC از پیامدهای معوقه های بانکی بر امنیت اقتصادی کشور است. این پژوهش دارای رویکردی کیفی به شیوه تحلیل محتوا بوده و داده های آن به شیوه سه گانه (مثلث سازی) از بیانات، مصاحبه ها و گزارش های امام خمینی رحمه الله علیه، مقام معظم رهبری مدظله العالی، قوای نظام جمهوری اسلامی ایران و نخبگان سیاسی و اقتصادی کشور برای بازه زمانی 1340 تا 1402 گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در سطح نخست، معوقه های بانکی با تخریب راهبردهای اقتصادی دولت، فشار اقتصادی را به عمق نظام اجتماعی کشور رسوخ می دهد و به اضمحلال ساختارها و ارزش های اجتماعی می انجامد. با از دست رفتن پایگاه اجتماعی حاکمیت، زمینه برای تهدید نظام سیاسی مهیا می شود که برآیند نهایی آن تباه شدن مشروعیت حاکمیت و ریزش امنیت ملی و بین المللی کشور است. چارچوب راهبردی ABC بدست آمده نشان می دهد که مخرب ترین پیامدهای معوقه های بانکی بر امنیت اقتصادی کشور از بی انضباطی های اقتصادی و سوء راهبری پولی دولت ناشی شده و این سطح از پیامدها، پیامدهای ثانویه ای بر رفاه و سرمایه اجتماعی کشور ایجاد می کنند که مهار آنها دشوارتر است. پیامدهای سطح سوم، که خود از سطح دوم تبیین راهبردی ریشه می گیرند، گسترده ترین و مهار نشدنی ترین پیامدها را بر مشروعیت حاکمیت، امنیت ملی و اقتدار بین المللی کشور تحمیل می کنند. از این رو، بر اساس یافته-های این پژوهش، اصلاح و منطقی سازی سیاست های اقتصادی حاکمیت بنیادین ترین اقدام برای مصون سازی امنیت اقتصادی کشور از پیامدهای معوق های بانکی است.
    کلیدواژگان: معوقه های بانکی، امنیت اقتصادی، تحلیل راهبردی ABC، قانون اساسی، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Mohsen Abedidorche *, Javad Esteki Pages 11-43
    In This Research, The Intellectual System of Imam Khamenei "His Shadow Is Permanent" Has Been Investigated Regarding the Subject of "Terror and Terrorism". Terrorist Actions and Activities in the West Asian Region and the Islamic Republic of Iran After the Victory of the Islamic Revolution Highlight the Importance of Dealing With Such an Issue. The Void in the Field of Processing to Her Thought System in this Matter Motivated the Researchers to Conduct Such Research. For This Purpose and to Discover Themes and Categories, one of the Best Methods is to Explore the Text of the Statements, Using the Method of Theme Analysis, Using the Two Combined Approaches of Brown and Clark and Atride -Stirling. Coding of the key, Obvious, Hidden and Repetitive Themes of Statements Was Done in MAXQDA18 Analytical Software. A Number of 1092 Codes Were Extracted in the Form of 131 Basic Themes and 9 Organizing Themes. From His Point of View, European Countries, America, Israel, Reactionary in the Region; the Agent, Supporter and Driver of Terrorism and Insecurity as Well as Gangs, Evildoers and Hypocrites; Their Infantry Were Known in the Region of West Asia and the Islamic Republic of Iran. The Origin of the Creation, Survival and Continuation of the Existence of the Occupation Regime of Al-Quds Is Terrorist Operations. If the Arrogant Falsely Accuse Iran of Terrorism and Supporting it. From Her Point of View, Fighting and Confronting Terrorism Is a Common Duty Led by the Resistance Front in the Region.
    Keywords: Terror, Terrorism, Intellectual System, Theme Analysis, MAXQDA Software
  • Amin Moeini *, Ebrahim Mottaghi Pages 45-64
    The upcoming research describes the past, explains the present and outlines the future of the security structure of the Middle East with an innovative approach and focusing on the patterns of conflict and cooperation between Iran and Saudi Arabia. Obviously, the main question of the research is, what effect has the regional rivalry between Iran and Saudi Arabia had on the security structure of the Middle East and how is the future of this structure affected by the rivalry between the two countries? The hypothesis that is proposed in the framework of the "Copenhagen Security School" and thinkers such as "Barry Buzan" and "Oli Weaver" in response to this question considers regional conflict and cooperation patterns as an important factor in the formation and evolution of the regional security structure. It seeks to prove the proposition that the conflict between Iran and Saudi Arabia has had a significant impact on regional security and is considered one of the main drivers of the new order in the Middle East. The research method is qualitative analysis using the process tracing method. The dependent variable of the research is the security structure of the Middle East and the independent variable is the patterns of conflict and cooperation between Iran and Saudi Arabia in certain historical periods. Therefore, the research method is focused on the causal sequence of events that have shaped the patterns of relations between the two countries and are naturally effective on the security structure of the Middle East.
    Keywords: Middle East, Regional Order, Conflict, Cooperation Patterns, Iran, Saudi Arabia
  • Bahadur Aminian * Pages 65-91

    America's strategies in the realization of the new world order at the beginning of the 21st century have had long-lasting and destructive effects, especially for Muslim countries. America started its plan to realize its global hegemonic structure by attacking and occupation of Afghanistan. Like the superpowers before it that occupied Afghanistan,America also did not have a detailed understanding of the people and conditions of Afghanistan and the fluid and complex relations of power in Afghanistan. America tried to mobilize its allies, including NATO and some countries in the region, and by relying on military power, Take control of this geostrategic region.The control of this bridgehead could provide the United States with an effective pressure lever to influence developments in Central Asia, the Middle East, and South Asia, and also put pressure on the main competitors, especially Russia, China, and the Islamic Republic of Iran. But things went in a different direction.

    Keywords: Occupation Policy, Nation Building, Hegemony, Afghanistan, Taliban
  • Mohsen Bagheri *, Mohammadali Basiri, Enayatollah Yazdani Pages 93-136

    One of the most significant, uncommon, and enduring alliances in Middle Eastern politics and security over the last few decades has been that between Iran and Syria. This alliance, which was formed at the beginning of the 1980s and was one of the external effects of the Islamic Revolution's victory, was brought about by changes to other regional alliances and alignments. Despite numerous analyses, it did not collapse quickly; rather, it was strengthened and extended, not only to Syria and Iran but also to Lebanon, Palestine, and other areas of the region, ultimately leading to the formation of the Resistance Axis. This paper aims to address this question: What factors and components influenced the formation and strengthening of the Iranian-Syrian alliance in the 1980s? The paper's hypothesis is that the material and semantic contexts that created the model of friendship and cooperation, as well as close security interaction between Iran and Syria, formed and strengthened their alliance in the 1980s, countering common threats and securing common interests. Examining the issue with the use of regional security complex theory, the analytical-descriptive method, and library and internet sources shows that the most important security considerations (physical and semantic) and the components that shaped and strengthened the alliance between Iran and Syria have consisted of: the existence of common identity, ideological and strategic platforms and fields, and common interests and threats resulting from it at the regional level. As for the regional security complex theory, the analytical-descriptive method, and library and internet sources indicates that the most important security considerations (physical and semantic) and the components that shaped and strengthened the alliance between Iran and Syria have consisted of: the existence of common identity, ideological and strategic platforms and fields, and common interests and threats resulting from it at the regional level, Common perception of the Zionist regime's threat in the region, the existence of revisionist ideologies, and ideological commonalities in opposition to America and conflict with the Zionist regime, Iran and Syria's confrontation with security threat from Iraq and confronting its supremacy, Syria's support of Iran during Iraq's war, the role of ideological religious communities, the efforts of the two countries of Iran and Syria to gain religious legitimacy at the external levels, and to secure the interests of Iran and Syria in the form of unity in the Arab world.

    Keywords: Iran, Syria, Strategic Alliance, Threat, Identity, Patterns Of Friendship, Enmity, And Security
  • Ahmad Zarean * Pages 137-168
    The United States of America has been struggling with the problem of separatism since its founding. For example, the American Civil War (1861 to 1865) was the result of the secession of 11 southern states of America, which did not end with the defeat of the southern states by the northern states. With the defeat of the southern states in the civil war, the secessionist tendencies did not end and there are still strong secessionist tendencies and numerous secessionist movements are active. Considering the importance of separatism in America and the national and international effects of this phenomenon, this article has determined its research goal to investigate the origins and consequences of separatism in America. In order to achieve this goal, the data collected using library resources have been examined and analyzed using the descriptive-analytical method. The results of the article show that inequality, discrimination, harassment, feeling of deprivation and exploitation of resources are the biggest drivers of separatist movements in America. Although the existing trends and conditions show that the separation of a state from the Union is far from reach, but in the case of the separation of important states such as California or Texas or the division of the United States into several countries, important challenges and issues such as how to determine the fate of strategic military bases, equipment and weapons Like nuclear weapons, the end of America's superpower and the fundamental change of the international order will emerge.
    Keywords: United States Of America, Segregation, Inequality
  • Seyyede Hanieh Momeni *, Maghsood Ranjbar Khachak, Gholamreza Khajesarvi Pages 169-204
    The nature of power and how it is formed in the context of new structures of information production, processing and transmission (including in the context of social networks) is different from the real space, which means that the space of social networks has created a new system of social activism for people. which can ultimately lead to the formation of new poles of power. The current research was conducted with the aim of answering these questions: Has the nature of power in social networks changed? How is the process of power formation in social networks? In response to this question, the formation of social movements under the influence of virtual space was also investigated.The findings of this research show that by accepting the conventional definitions of power, its formation in the network space in a cascade framework and based on the hierarchical levels of actors, from the owners of the Internet infrastructure, to the owners of the platforms and in the next stage to the users (respectively Influence includes: celebrities, influencers, bloggers, official media and finally general users). Also, in the process of forming network power, ownership or the possibility of controlling social networking platforms plays a very important role.
    Keywords: Power, Social Networks, Cyber Man, Social Movements
  • Hamid Soltanian *, Alireza Golshani, Ebrahim Mottaghi Pages 205-226
    The use of psychological operations as a part of soft threats in the field of exercising power is a complex, multifaceted issue and is influenced by strategic security considerations in the field of international relations, which has been used by great powers, especially the United States of America. Soft threats have expanded with the beginning of the Islamic revolution, imposed war, and the nuclear issue, and are based on the use of psychological operations to increase effectiveness rather than being based on current realities. This research aims to know the new strategy or pattern of American psychological operations against Iran's nuclear program, relying on library data, media news, and using the Kiothert method. Therefore, the main question of this article is: What is the pattern of America's psychological operations regarding the nuclear agreement and what mechanisms does it use regarding nuclear negotiations? In order to answer this question, while examining the history of the issue, the hypothesis of the article has been developed in such a way that the pattern of American psychological operations regarding Iran's nuclear program since the resumption of nuclear negotiations and after that has been a deceptive threat. The findings of the article indicate that although the JCPOA could be a turning point in international relations, the psychological activity of American soft war institutions using executive mechanisms has played a large role in accusing Iran and neutralizing nuclear negotiations as soft threats.
    Keywords: Threatening Pattern, Mechanisms Of Psychological Operations, JCPOA, Accusation, Neutralization
  • Seyed Abolhassan Batooli, Gholamhossein Biabani, Mohammad Jandaghi Ghomi * Pages 227-258
    In recent years, non-performing loans (NPLs) have brought economic, social, and security crises in the Islamic Republic of Iran. This research provides an ABC strategic analysis of the NPLs’ consequences on Iran’s economic security. This research has a qualitative content analysis method and its data is triangulated from the supreme leadership, the forces of the government, and Iranian pundits for the period from 1961 to 2023. The findings show that at the first level, the NPLs by destroying the economic strategies of the government, deeply penetrate the economic pressure into the country's social system and lead to the destruction of social structures and values. With the loss of the social base of the government, the ground is prepared for the threat of the political system, and its final result is the destruction of the legitimacy of the government and the collapse of the country's national and international security. The results show that the most destructive consequences of the NPLs come from economic indiscipline and monetary mismanagement of the government, this level of consequences has secondary consequences on the social welfare and capital that are more difficult to control. The consequences of the third level, which themselves originate from the second level, impose the most extensive and uncontrollable consequences on the legitimacy of the country's sovereignty, national security, and international authority. Therefore, reforming and rationalizing the economic policies of the government is the most fundamental act to protect the country's economic security from the consequences of the NPLs.
    Keywords: Non-Performing Loans, Economic Security, ABC Strategic Analysis, Constitution, Islamic Republic Of Iran